Enemmän kuin vain kotisiivousta
– Freskan tarina

Oli lämmin kesäpäivä Liuskaluodolla, pikkuisella saarella Helsingin edustalla. Laineet löivät leppoisasti luotoon, lokit lentelivät ympäriinsä, vapaina kuten niiden on tapana. Siellä ja silloin idea Freskasta syntyi, vuonna 2015.

Vapaus, 2015

Se motivoi synnyttämään idean Sebastianin päässä, hän kun halusi luoda jotain uutta ja ansaita samalla elantonsa. Hän nautti huurteista seuranaan toverinsa Ed, joka vilautti hänelle erään brittiläisen siivousfirman kotisivua. Sebastian oivalsi, että Suomesta puuttui helposti käytettävä, verkosta tilattava kotisiivouspalvelu. Hän puntaroi ajatusta tovin, teki markkinatutkimusta ja lopulta ehdotti ideaa oman puljun perustamisesta kavereilleen Esalle ja Petelle.

Pienellä puskemisella hän sai ystävänsä mukaan perustamaan yritystä. "Jätkien vakuuttaminen vaati hieman ponnisteluja", hän sanoo nauraen. Ei ihme, sillä kotisiivous ei kuulostane kutkuttavimmalta seikkailulta monen nuoren sällin korvaan.

Kävi kuitenkin ilmi, että siivoaminen ei ole ainoastaan siistiä ja kutkuttavaa vaan myös poikkeuksellisen tärkeää hommaa.

Ensiaskeleet, 2015-2016

Sebu, Esa ja Pete käärivät hihansa: aluksi piti opetella, miten siivota, mitä välineitä käyttää, miten hankkia asiakkaita ja palvella heitä. Aluksi kolmen kopla työskenteli kahviloista ja puunasi kavereiden kotikoloja oppiakseen lestin. Hommat lähtivät rullaamaan ja pian he pystyivät palkkaamaan ensimmäisen ammattisiivoojan. Ja toisen. Ja kolmannen.

Työskennellessään tiiviisti siivoojien kanssa perustajat saivat kuulla usein, kuinka hyvin ja kunnioittavasti he kohtelevat työntekijöitään. Aluksi tämä hämmästytti, eivät kai suinkaan tehneet mitään erityistä mainitsemisen arvoista. Tutustuessaan lisää toimialan todellisuuteen Sebastian ja kumppanit oppivat, että siivoojia ei suinkaan kohdella hyvin tai edes tarjota säädyllistä työympäristöä ja toimeentuloa.

Tiimi päätti, että tästä löytyisi heidän yrityksensä syvempi olemassaolon tarkoitus: Freska tarjoaisi oikeita töitä, kehittymismahdollisuuksia ja maailman parhaan työpaikan siivoojille.

Tämä ei ole pelkkää höttöistä idealismia vaan myös paras tapa luoda arvoa ja menestyä kotisiivousbisneksessä. Motivoituneet, hyvinvoivat ja tyytyväiset työntekijät pitävät myös asiakkaat tyytyväisinä. Siksi mottomme kuuluukin, onnelliset siivoojat = onnelliset asiakkaat.

Norjaan ja Ruotsiin, 2016-2018

Yhteistyössä on voimaa. Vuonna 2016 Freska-tiimi bongasi kovalla kunnianhimolla perustetun kotisiivousyhtiön kukoistavan iki-ihanan Bergenin sadesäässä Norjassa; pari nuorukaista, Erik ja Denis, olivat perustaneet palvelun kosolti kikatuksia kirvoittaneella nimellä, Wipe As.

Freskan ja Wipen porukat tapasivat Helsingissä, löysivät hetkessä yhteisen sävelen ja yhdistivät voimansa Freska-lipun alla. Siitä lähtien olemme pyyhkineet Norjassa pölyä niin asiakkaiden hyllyiltä kuin koko harmaan talouden runteleman siivousalan päältä pyrkien lobbaamaan kotitalousvähennysjärjestelmän puolesta, näyttämään suuntaa vastuullisena toimijana ja luoden oikeita työpaikkoja, tasaista toimeentuloa sekä turvallisia työoloja siivoojille.

Vuonna 2018 Freska käänsi katseensa Suomen ja Norjan lisäksi pohjoismaiden isoimmalle markkinalle, Ruotsiin. Freska avasi pelin Tukholmassa ja on kasvanut ryminällä tähän päivään saakka, sittemmin myös muissa kaupungeissa. Näiden muutaman vuoden aikana meillä on ollut kunnia toivottaa tervetulleeksi satoja uusia Freskalaisia ja tuhansia asiakkaita porukkaamme!

Ei aivan helppoa, 2020-2021

Freskan matka ei ole ollut vain ruusuilla tanssimista. Odotettavissa olevien kasvukipujen – muun muassa kysynnän ja tarjonnan hallinta, yrityskulttuurin rakentaminen, palvelun laadun ylläpito isossa mittakaavassa – lisäksi Freska on kohdannyt myrskyisiä aikoja, varsinkin COVID-19 pandemian. Olisi vale sanoa, että pandemia ei olisi koetellut meitä. Siivoojien sairaslomat, asiakkaiden peruutukset ja myynnin mahaplätsi ovat vain muutama esimerkki kokemistamme haasteista. Meidän piti todella kaivaa kaikki ässät hihoistamme ja tehdä vaikeitakin ratkaisuja, mutta selvisimme – entistä vahvempana. Kiitos tästä kuuluu kahdelle ryhmälle: supersankarisiivoojamme ja uskolliset asiakkaamme.

Nykyhetki ja tuleva, 2022 ➡️

Tänään Freska-perheessä on yli 1000 ihmistä, jotka tulevat yli 70 eri maasta. Tämä rikas ja monimuotoinen yhteisö on ylpeydemme aihe ja oleellisin osa kulttuuriamme.

Olemme siivonneet koteja pohjoismaissa jo yli 3 000 000 tuntia. Tuohon lukuun sisältyy kymmeniätuhansia asiakkaita, joiden arkeen olemme tuoneet vapautta, joiden stressitasoja olemme laskeneet, joiden parisuhteita olemme parantaneet ja joiden terveyttä olemme kohentaneet. Tuohon tuntimäärään sisältyy myös tuhansia siivoojia, joille olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa luoneet työtä, tukiverkoston, yhteisön ja kotoutumisen edellytykset uudessa kotimaassa. Näitä kahta ryhmää – siivoojat ja asiakkaat – varten Freska on olemassa.

Sebastian näkee Freskan hyvin eri yrityksenä nyt kuin alkuvaiheessa, mutta yrityksen ydinarvot ja olemassaolon tarkoitus eivät ole muuttuneet.

”Tämänhetkinen visio on olla koko Euroopan paras työpaikka siivoojille", hän toteaa ilman epäilyksen häivääkään.

Freska syntyi seitsemän vuotta sitten Sebastianin verrattain vaatimattomasta vapauden kaipuusta ja on kasvanut yritykseksi, joka enemmän kuin osuvasti luo monenlaista vapautta kymmenille tuhansille ihmisille pohjoismaissa. Mitä seuraavaksi?

Ostamalla kotisiivousta saat vapautta ja annat vapautta. Mitä vapaus merkitsee sinulle?

Kysymyksiä, ajatuksia?

Kerro meille mielipiteesi.

Ota yhteyttä

Onnellisuutta on puhdas koti.

Nopea ja vaivaton tilaus, kotisiivous alk. 49 €/h.

Maksutavat

Klarna

Lataa sovellus

 • App Store
  Google Play

Freska Finland Oy

Y-tunnus: 3246808-9

 • Helsinki,
 • Espoo,
 • Vantaa,
 • Kauniainen,
 • Kirkkonummi,
 • Kerava,
 • Turku,
 • Lieto,
 • Naantali,
 • Raisio,
 • Tampere,
 • Kangasala,
 • Lempäälä,
 • Nokia,
 • Pirkkala,
 • Valkeakoski,
 • Ylöjärvi
Freska Finland
Whistleblowing · Tilausehdot · Tietosuojaseloste ·